Voedingsweetjes: Wat moet je nou echt geloven? 

Als het om voeding gaat, lijkt iedereen wel een mening te hebben. Of het nu gaat om wat je wel of niet zou moeten eten, er is een overvloed aan informatie en meningen die vaak verward raken. Als topsporter begrijp ik als geen ander het belang van goede voeding voor zowel atleten als iedereen die op zoek is naar een gezonde levensstijl. Laten we enkele voedingsfabels en feiten onder de loep nemen en de waarheid ontdekken achter wat we eten.

Je moet alle koolhydraten vermijden. 

Fabel! Koolhydraten zijn dikmakers, wordt vaak gezegd. En hoewel er diëten zijn die goede resultaten halen door het verlagen over weghalen van koolhydraten (zoals het ketogeen dieet), is dit geen must. Koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Ze leveren de energie die je nodig hebt, vooral als actieve sporter. Het is wel slim om je koolhydraatbron goed onder de loep te nemen. Door te kiezen voor complexe koolhydraten, zoals volkoren granen, quinoa en zoete aardappelen in plaats van geraffineerde suikers zal je sneller vol zitten en verzadigd zijn. Suikers hebben een lagere verzadiging, waardoor je er meer van kan eten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat suikers de boosdoener zijn. Koolhydraten kunnen je vriend zijn, zolang je ze met mate consumeert.

Vetten Zijn Slecht voor Je. 

Fabel! Niet alle vetten zijn hetzelfde. Gezonde vetten, zoals die in avocado’s, noten en olijfolie, zijn cruciaal voor een goede gezondheid. Ze spelen een rol bij het reguleren van ontstekingen, het ondersteunen van je immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid. Het vermijden van vetten kan zelfs schadelijk zijn. Kies verstandig en omarm gezonde vetten. In het bijzonder gaan vrouwen vaak heel goed op een vetrijk dieet en zullen die er ook voor zorgen dat ze sneller vol zitten. Dus neem eens een keer pure chocolade in plaats van melkchocolade, je lichaam zal er blij mee zijn.

Suiker in fruit is een dikmaker. 

Fabel! Een suikervrij dieet betekent niet noodzakelijk dat deze ook calorievrij is. En dat is waar het uiteindelijk om draait. Hoe veel energie krijg je binnen en hoe veel verbrand je? Een dieet hoog in calorieën kan ook in afwezigheid van suikers voor overgewicht zorgen. Het volledig schrappen van suikers hoeft dus zeker niet. Het schrappen van fruit uit je dieet omdat daar suikers inzitten is dan ook een van de domste fabels die ik ken. Iedereen die dit aanraadt heeft dan ook niet gekeken naar de positieve effecten van fruit, zoals de vezels en vitaminen die juist voor grote gezondheidsvoordelen zorgen.

Je moet alleen eiwitten eten om spieren op te bouwen. 

Fabel! Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw, maar het is niet het enige wat je nodig hebt. Een uitgebalanceerd dieet met koolhydraten, vetten en micronutriënten is net zo belangrijk. Eiwitten alleen zullen niet leiden tot optimale prestaties. Het draait om het vinden van de juiste balans en de juiste timing voor jouw individuele doelen. Hier wil je ook kijken naar meer dan alleen voeding voor optimale prestaties. Benieuwd naar wat daar nog meer bij komt kijken? Neem een kijkje op de coachingspagina!

Crashdiëten zijn de snelste manier om af te vallen. 

Gek genoeg is dit misschien wel een feit: Crashdiëten kunnen inderdaad leiden tot snel gewichtsverlies, maar ze zijn meestal niet duurzaam. Het jojo-effect is een veelvoorkomend gevolg. Door jezelf lang of extreme restricties op te leggen ben je niet alleen slecht bezig voor je gezondheid, maar maak je het jezelf ook enorm moeilijk. Een langzamere, gestage aanpak van gewichtsverlies en het aanleren van gezonde eetgewoonten is meestal effectiever op de lange termijn. Duurzaamheid is de sleutel.

Het is duidelijk dat er veel voedingsfabels de ronde doen, maar stap voor stap ga ik je meer leren over wat je nou wel en niet moet geloven. Voeding is geen one-size-fits-all benadering, en het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te begrijpen wat het nodig heeft.

Als coach ben ik hier om je te helpen bij het bereiken van je voedingsdoelen en om je de vaardigheden bij te brengen om zelfstandig met voeding om te gaan. Samen kunnen we de fabels van de feiten scheiden en een persoonlijk voedingsplan opstellen dat past bij jouw unieke behoeften.

Coco Michelle

Deel dit artikel:

Lees ook: