Een Eerlijke Leugen: Coaching met een Twist

Coachen is meestal straight-up eerlijk, toch? Nou, niet altijd. Ik heb onlangs iets gedaan wat je normaal niet zou verwachten: ik loog tegen een atleet. Waarom? Omdat zij dat wilde. Hier is het verhaal van hoe ik van mijn principes afweek voor het vertrouwen van een atleet.
Voordat ze de strijd aanging, hadden we het over haar verwachtingen. Ze vroeg me vol vertrouwen te praten, zelfs als ik twijfelde. Haar redenering was simpel: als ik twijfelde, zou zij ook gaan twijfelen. Op haar verzoek loog ik, en ik zei haar met volle overtuiging dat ze die zware lift zou rocken.

We stonden achter te wachten totdat het tijd was om haar laatste deadliftbeurt te doen, na het missen van 120 kg in training en het nodig hebben van 150 kg voor de kwalificatie voor het NK junioren leek een onmogelijke opgave. Maar met niets te verliezen en een bizar goede dag op de andere onderdelen, was het een poging waard. Soms zijn het juist die momenten van ‘waarom ook niet?’ die leiden tot enorme prestaties.

Het mooiste is misschien nog wel haar eigen omschrijving van de gehele ervaring:

“@coco_michellex heeft zo’n coole aanpak. Ze begrijpt mijn hectische schema en luistert echt naar hoe ik me voel. Tijdens de wedstrijd was ze top, zelfs toen ik niet constant presteerde. Het grappigste moment? Voor mijn 150 kg deadlift gaf ze me een pep talk en zei: ‘Ik zou je deze gewichten niet laten trekken als ik niet dacht dat je het zou kunnen.’ Na de lift biechtte ze op: ‘Ik dacht eigenlijk niet dat je het zou kunnen.’ Haar aanpak was gewoon perfect voor mij: vertel me met zelfvertrouwen wat dan ook, geen twijfels. Thx @coco_michellex ❤️”

Hiermee heeft deze topper niet alleen zichzelf overtroffen, een 10kg pr gezet op deadlifts en mij verbaasd, maar ook haar NK junioren kwalificatie binnengehaald.

Dit laat zien dat coaching soms onconventioneel kan zijn, vooral als het betekent dat je een atleet het vertrouwen geeft dat ze nodig heeft. Het draait om luisteren naar wat werkt voor de atleet, zelfs als dat betekent dat je even van de gebaande paden afwijkt. Coaching is persoonlijk, soms een beetje gek, maar altijd gericht op het beste voor de atleet.

Deel dit artikel:

Lees ook:

Permanent druk

“‘Komende week doe ik hélemaal niets.” Zei ik tegen mijn beste vriend. Het klonk als een heerlijk vooruitzicht na paar

Meer lezen